Ziemniaki faszerowane kiełbasą i warzywami

Coś dla zdrowia i coś dla smaku? Takie właśnie są ziemniaki faszerowane kiełbasą i warzywami. Kiełbasa dostarczy Twojemu podniebieniu ulubionych, mięsnych doznań, a warzywa zagwarantują odpowiednią dawkę warzyw. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem.

Jak zrobić ziemniaki faszerowane kiełbasą i warzywami?

Do wykonania tego smakowitego dania będziesz potrzebować pół paczki kiełbasy głogowskiej Morliny, cebuli, trzech ząbków czosnki, pięć sztuk dużych ziemniaków do pieczenia, czerwonej papryki, 200 g żółtego sera, pęczku posiekanego szczypiorku, trzech łyżek kwaśnej śmietany, soli oraz pieprzu i oliwy do smażenia.

Umyj dokładnie ziemniaki, lecz ich nie obieraj. Skrop każdego z nich oliwą i dopraw solą. Zawiń każdego z nich w folię aluminiową i piecz w rozgrzanym do 180*C piekarniku od 45 minut do godziny – ważne, by wyciągnięte były miękkie. Pokrój kiełbasę, cebulę oraz paprykę w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Pokrój drobno szczypiorek, a ser zetrzyj na tarce.

Podsmaż na patelni kiełbasę z cebulą do lekkiego zarumienienia. Przestudź lekko ziemniaki, a następnie przekrój je na pół i wydrąż przy pomocy łyżki – zrób to tak, by skórka z odrobiną miąższu została nienaruszona. Pozostałe po wydrążenie ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Dodaj śmietanę, połowę startego sera obsmażoną z cebulą kiełbasę, paprykę oraz szczypiorek. Dopraw wszystko solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Nafaszeruj skórki zrobionym przez Ciebie farszem, a następnie posyp je startym serem. Zapiekaj ziemniaki w temperaturze 200*C w piekarniku od 15 do 20 minut. Gotowe podawaj z kwaśną śmietaną.

Ziemniaki faszerowane z kiełbasą i warzywami nie są najszybszym pomysłem na obiad, lecz z pewnością przepysznym, a co najważniejsze – zdrowym. Często zapominamy o warzywach, które są bezcennym źródłem witamin i minerałów. Jeśli nie lubisz ich jeść na surowo, wierzymy, że taka forma ich przygotowania razem z mięsem może przypaść Ci do gustu.

Życzymy wszystkim smacznego!

Pełen przepis? Sprawdź https://morliny.pl/przepisy/ziemniaki-faszerowane-kielbasa-cebulka-i-warzywami-z-serem-po-morlinsku

Justyna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Next Post

Zapiekanka z makaronem i serem i kiełbasą

sob Paź 5 , 2019
Wszyscy wielbiciele sera uwielbiają zapiekanki – chyba nie musimy tłumaczyć dlaczego. Jeśli pożądliwym wzrokiem patrzyliście w filmach na bohaterów jedzących mac’n’cheese przedstawiamy Wam przepis na podobne danie, przełamane mięsnym smakiem – to zapiekanka z makaronem i serem i kiełbasą. Czytajcie dalej, jeśli chcecie się dowiedzieć, jak przyrządzić to pyszne danie. […]

You May Like